EÚ prijala opatrenia na ochranu práv cestujúcich v leteckej doprave

13.03.2013 Celý región

Brusel 13. marca (TASR) - Komisár EÚ pre dopravu Siim Kallas dnes oznámil súbor opatrení s cieľom zabezpečiť pre cestujúcich v leteckej doprave nové a lepšie práva na informácie, starostlivosť a presmerovanie, keď uviaznu na letisku.

Zároveň sa zavedú lepšie postupy pre vybavovanie sťažností a opatrenia v oblasti presadzovania ich práv, aby si cestujúci mohli skutočne vydobyť práva, na ktoré majú nárok.

Návrh týkajúci sa práv cestujúcich v leteckej doprave odstraňuje doterajšiu právnu neistotu a tam, kde je to potrebné, sa zavádzajú nové práva.

"Je dôležité, aby práva cestujúcich neexistovali len na papieri. My všetci musíme mať možnosť si ich uplatniť v prípade, keď je to najviac potrebné, čiže keď nastane problém," uviedol Kallas.

Komisár spresnil, že skutočnou prioritou cestujúcich uviaznutých na letisku je dostať sa domov a preto sa úsilie Európskej komisie (EK) sústreďuje na informácie, starostlivosť a účinné presmerovanie. Cieľom je čo najrýchlejšie dostať cestujúcich do cieľa a zároveň dať leteckým spoločnostiam dostatočný čas na vyriešenie problémov.

Návrh aktualizuje práva cestujúcich v štyroch kľúčových oblastiach: odstránenie právnej neistoty; nové práva; presadzovanie práv, vybavovanie sťažností a sankcie a tiež neprimerané finančné zaťaženie.
 

Vyberte región